Nu i påsktider drar många ut på våra sjöar för att bedriva angelfiske. Speciellt långfredagen är en klassisk angeldag för många utövare.
För våra unga angelfiskare så kan vi berätta att påsken var den tid på året då det lönade sig att börja fiska efter gäddan, då snödjupet tidigare på isarna hade varit minst sagt besvärade under hela vintern.
Men nu med våra nya metoder för angling så är det inte bara gäddan som intresserar oss angelfiskare. Gös och abborre är även riktade mål i vårt fiske.
Öringen på vissa sjöar är en intressant angelfisk och speciellt där sjöarna har stora bestånd av siklöja eller nors.
Vi många gånger bedriver vårt angelfiske över stora djup där vi vet att betesfisken lever pelagiskt. Vi kan därför servera våra agna från någon meter under isen ner till tio meters nivån.
Huggen som kommer av den frivattensjagande öringen kan ibland vara våldsamma och vi rekommenderar nylonlina på angelrullarna – dessutom minst två hundra meter.
Betesfisken för öringen bör väl kanske inte vara av halvkilosformat, men dom något större agnen drar fler hugg än dom riktigt små, det är i alla fall våra erfarenheter.
Sjöar som vi kan rekommendera i Hälsinglands närområde för ett intressant öringfiske är följande; Dellen-sjöarna – Orsjön – Storsjön i Hennan – Varpen.
Listan kan göras lång, men rekommenderade sjöar håller grov fisk och man kan dessutom legalt fiska efter öringen med traditionella metoder.
Vi bifogar även en artikel från förra vintern då artikelförfattaren och bröderna Larsson från Arbrå besökte Dellen-sjöarna.
Öringfiske på Dellen-sjöarna.
Under fredagens fiske kom äntligen den värmande solen. Dagen började naturligtvist i en riktig superdimma och siktmässigt kunde vi maximalt se eller skönja två angeldon åt gången. Dagen till ära hade undertecknad sällskap av dom duktiga fiskarna Rikard och Johan Larsson från Arbrå.
Efter en trög inledning på fisket blev det hela väldigt intressant då Johan vid en fällning ropade att han hade en stor fisk på kroken.
På vägen mot Johans hål fick vi båda andra en ny fällning och med en ny tillika jättefisk som vi åtminstone den sekunden trodde.
Johan ropar att hans fisk hade dragit ut två hundra femtio meter lina och för tillfället var det tvärstopp.
Samma sak skedde vid undertecknad och Rikards hål ungefär två hundra meter bort.
Vi förstod naturligtvist att fisken gått fast sig i botten, men till slut efter ett väldigt dragande lossnar vår lina och vi kunde känna att fisken var med.
Vi blev väl en aning överrumplade då en öring på nästan fyra kilo kommer upp på isen, dessutom då den satt fast på kroken från Johans hål och vår krok hade fastnat i dennes tafs.
Öringen hade tydligen gjort ett födosök och kanske lockats av ljuset från våra hålrader och därför blivit intrasslad ovetande att den satt fast på en krok. Öringen hade kroken långt ner i magsäcken.
Bilden visar bröderna Larsson med vår fin-fina pelagiska öring. Nu blir det hårdsatsning under resten av vintern, då fyra eller fem kilosvallen på öring ska bräckas.
Fakta.
Vissa dagar vid öringfisket på Dellen-sjöarna, kan man komma i kontakt med ett betydande antal stora öringar.
Fiskekort och bra information om fisket på Dellen-sjöarna, kan man anordna på Delsbo vapen.
Vår erfarenhet är att Norra Dellen är mer lättåtkomlig för fisket än den södra delen.
Grov abborre och gädda är ett vanligt inslag i Dellenfisket.
2008-03-19.
Peter Fröjd.

1 kommentar:
Vad använder ni för tafs på nylonlinan, eftersom ni får mycket gädda också? Man kan väl inte använda en vanlig tafs eftersom öringen är lite finkänslig?
Skicka en kommentar