Medans vi väntar på vår utlovade pulktest, ska undertecknad ge sig på att "blogga" i den heta debatten; Ljusnans laxar åter tillbaka till sina reproduktionsområden. Många kändisar har nu gett sig till känna både i kampen för Mellanljusnan och även kampen för Väljeån och Storsjöns öringstam.
Jag tar nu risken att få ordentligt på den beryktade svinpälsen, men mina åsikter står jag för och hoppas även att många av våra läsare ger sig till känna för en gångs skull - med sina åsikter i denna fråga.
Vi har under dom senaste dagarna i LJP, kunnat läsa artiklar gällande Ljusnandalens kommunalråd som propagerar för att vandringsfisken ska få fria vägar att vandra sin uråldriga väg upp till slutstationen, Laforsen.
Många har även inläggen varit från olika debattörer angående fiskvandringsvägar och teorier hur vandringsfisken nu ska få tillträde till sina gamla reproduktionslokaler.
Nere vid Ljusnefors kraftstation träder även fiskmästare Uppman fram med en fiskebiolog i ryggen, som naturligtvis anser att faran för smittspridning av fisksjukdomar skulle vara överhängande för andra fiskarter. Dom hänvisar även till signalkräftans smittspridning i diverse Svenska vatten.
Ja . . . Vi kan rada upp många exempel på " riktigt tunga instanser " som definitivt inte vill ha tillbaka laxen till sin gamla reproduktionslokaler.
Vi ställer oss några enkla frågor gällande och som måste lösas för att återställa laxens möjlighet till vandring.
- Vad vill man med laxens återkomst skapa ?
- Hur många laxar räknar man kan komma fram till Laforsen.
- Hur ska man utveckla ett sportfiske efter laxen i nättyngda Ljusnandalen.
- Finns det någon plan tillsammans med ägande kraftbolag som gör att laxen kan komma förbi nuvarande kraftverk.
- Är det någon som verkligen förstår tidsperspektivet att genomföra detta.
- Vad får detta kosta, kan knappast tänka att alla Ljusnandalens Fiskevårdsområden skulle satsa pengar i detta projekt.
- Kan det med hjälp av EU, finnas bidragspengar som skulle täcka detta projekt.
- Vad skulle man få betala till kraftbolagen för förlorade intäkter då vattenspillet skulle bli betydande för att laxen ska hitta sitt för vandringen viktiga lockvatten.
- Den tillbaka vandrande laxen är för tillfället antalsmässigt inte tillräckliga, för att kunna fylla populationerna på sina gamla lekområden.
- Var skapar man den genbanken, för ytterligare en utvecklad laxproduktion som kanske måste röra sig om minst, två till tre hundra ton återvandrande laxar.
Ja..det var några punkter. Men undertecknad är inte fientligt inställd att vandringsfisken ska kunna komma tillbaka, tvärtom - bara ganska säker på att detta är egentligen ogenomförbart inom rimlig tidsålder.
Dom stackars laxar som dom kommande åren kan tänkas komma till Laforsen, kommer säkert att vara frysta och bekvämt åka lastbil ditupp.
En av våra läsare hade egentligen den optimala mest tidsbesparande lösningen angående fiskvandringsvägar - ett tunnelbygge från Orsjön och ut i havet vid Ljusne:-) Från Orsjön skulle då laxen ha fri lejd upp till sina reproduktionslokaler i strömmarna uppe vid Laforsen. Vi kan även bara spekulera i vad Fortum skulle säga, då detta blir presenterat. Dessutom om den fakturan på tunnelbygget, skulle hamna på Fortums bord.
Nu hoppas vi på att våra läsare kommer med synpunkter på denna viktiga fråga. Egentligen vill ju alla ha tillbaka Ljusnan som den en gång var. Men tyvärr har vår välfärd blivit uppbyggd på bekostnad av våra naturresurser- att återskapa dom är inte helt så enkelt.
Vi återkommer.
Chaooo från Peter.
torsdag 6 mars 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar