söndag 24 februari 2008

Nu samlar vi styrkorna igen....

Det blev ett stort tomrum för oss fiskeintresserade när svensktsportfiske.se, lades ner. Kanske nedläggningen om än, är tillfällig, så skriker våra trogna läsare efter fiskenyheter.

Vi som tidigare agerat administartörer på sajten, försöker nu skapa nya vägar för att kunna bjuda på reportage av hög standard och för att tillfredställa allas behov. Detta genom att vara mångsidiga inom fiskets alla grenar.
Vi jobbar alla just nu för högtryck för att skapa nya artiklar, bilder och diverse tester som under våren ska komma ut.

Först ut kommer en artikel i dagarna från ett framgångsrikt pimpelfiske i Norge. Undertecknad och Jonas Mårtensson, fortsätter att trotsa naturlagarna i dom Norska näst intill oframkomliga fjällen.
Denna gång ställde ett sällan skådat regnväder till stora oförtret, då iskvaliteten redan från början var av det sämre slaget.

Dom första dagarnas regn gjorde det stora sjösystemet Eidevassdraget, till ett livsfarligt och landlöst fiskeområde. Till trots högg rödingarna som galningar och vi bytte dagligen fiskeplatser, trots att vi fick fisk i varje provat hål.

Vi bytte fiskeplatser enbart för att söka nya spännande platser och för att kontrollera om fiskens storlek kunde vara större på någon annan plats.

Den normala rödingstorleken i Eidevassdraget är från två hekto och uppåt. Men den riktigt stora rödingen får man normalt inte räkna med i detta vattendrag. Däremot är naturkänslan helt enorm när man vistas på dessa vatten. Dramatisk natur och fjäll som sträcker sig ända upp i molnen är vad man ser då vaknar från hyttefönstret.

Den verkligt stora fisken i detta vattendrag är havsöringen som under sommaren stiger i vansinniga mängder. Mycket av denna fisk kan vara av dålig kvalitet om vintern. men många blankar om snabbt och går över på en diet, av småröding. Dessa havsöringar är verkliga utmaningar på våra pimpelutrustningar, då fiskar på upp till fem kilo dagligen smäller på.

Vattendraget har många strömsatta sund, där havsöringen samlar upp sig tillsammans med stora stim av röding. Många gånger har även ett spartanskt angelfiske givit fina fångster. Då fiskar man med fältmässigt gjorda angeldon av fjällbjörk och angelrullen är helt enkelt en vanlig linrulle som man fäster på björken. Som agn är mask eller småröding optimalt, för dom stora havsöringklunsarna.

Under denna resa hade vi dåligt med tid och vädret erbjöd heller inga större laborationer utöver det vanliga pimpelfisket då det regnade horisontellt hela tiden.
Vid tidigare fisken har vi fångat upp till ett tjugotal fina öringar om dagen på denna typ av fiske.

Sjöarna på fjället drog naturligtvis vårt intresse. Redan från början var expeditionens mål att prova sjön Ursvattnet, som ligger extremt långt från bilväg i en riktigt oländig natur. Tyvärr fick vi det rapporterat redan under uppresan att vägen upp till Strömman (som är ett annat laxförande vattendrag) att vägen var oplogad och oframkommlig.

Steinar Hansen, som är vår eminente fiskevärd där uppe på Plahtes Eiendommer, erbjöd oss "hike" med sin traktor fram till Strömman. Tyvärr var även iskvaliteten av det dåliga slaget på Strömman att vi inte vid denna resa kunde nå Ursvattnet. Att landvägen nå detta vatten är för omfattande i tid då själva sträckningen fågelvägen kanske är en mil över Strömman. Det skulle ha tagit oss ett par dygn att nå Ursvattnet under dessa förhållanden och därför slopades denna plan.
Nu släpades artikelförfattaren och Jonas Mårtensson, i en varsin grov wire på skidor upp till detta vattensystem. Bara det är en tidsbesparing på kanske fyra timmar fram och tillbaka.

Mer om detta äventyr i en senare sammanställd artikel.

Vi har även förmånen att knytit Lars Söderholm till vårt team. Lars är en av Sveriges bästa och tyvärr okände naturfilmare. Lars gjorde även filmen, Harrfiske med långspö i Mellanljusnan.
Nu ska vi satsa på en pimpelfilm, kanske det svåraste i genren. Hur filmar man pimpelfiske och får det hela att verka intressant och inspirerande ? Lars har naturligtvis svaret och vi kommer med denna film inom kort.
Att sedan Lars är en otroligt duktig fiskare med mormyska och hemgjorda specialblänken för röding och regnbåge, gör det hela ändå mer intressantare.

Vi ska även publicera en artikel där Lars, förmedlar sin kunskap inom mormyska fisket efter regnbåge. Regnbågar på över fyra kilo tagna på pimpel och lätt utrustning, presenteras i denna kommande artikel.

Nu är denna text en test på nya bloggen. Det blir säkert en riktig "surprise" om det fungerar första gången.

Vi återkommer under morgondagen då vi ska lägga texter till bilderna från Norgefisket.

Ps" vi ska inte glömma ordlistan med dom för vanliga Svenskar "ovanliga orden " Ds"

Chaoooo från Peter och keep on !

Inga kommentarer: