lördag 26 juli 2008

Bra fart vid mellanljusnan.

Nu börjar det bli bra fart vid Mellanljusnans strömmar. Vi på sajten gjorde ett framgångsrikt besök under tisdagskvällen - Dessutom beväpnade med enbart våra flugspön:-)



Pierre Hemström är en mycket erfaren och välkänd flugfiskare. Han var imponerad av naturen och skönheten vid Mellanljusnan. Att det sedan nappade bra var helt i sin ordning.


Ljusnans vattenflöde är kanske fortfarnade för högt för att kunna fiska av dom grymmaste hålorna, men mycket harr står åtkomligt intill strandnära kanter och hålor. Insektslivet efter älven var även i full kläckning och nattsländorna svärmade för fullt. Harrarna som vi fick under tisdags kvällen föredrog dock förtyngda nymfer och inte ett vak kunde skönjas på vattenytan.

Med sjunktafsar och förtyngda nymfer kommer man ner till harrens hålor.

Massor av harr står nu huggvilliga på strykorna och kommer man bara nära botten hugger dom på nästan vad som helst. Vi fiskade med röda, gröna och bruna, förtyngda nymfer och det högg på precis allt.

Några harrar till röken fick följa med hem i fiskeväskan. Den nyfångade harren är en riktig delikatess.

Med på tisdagens fiske, var den Sandåslandets erfarne Pierre Hemström. Pierre reser och fiskar över hela landet och stor harr står vanligtvis på menyn. Nu hade vi tur under kvällen att Ljusnans harrar var välvilligt inställda. Pierre kommer i fortsättningen att rapportera för sajten om fisketurer från när och fjärran.

Vi har massor av bilder på harrfenor. Men harrens ryggfena är verkligen inponerande - Vi tål några sådana bilder till.

Som vanligt nu dom senare åren syntes inte en enda fiskare efter älven. Vad har hänt ? Har folk blivit bortskämda med P&T vattnens storlek på fisken, eller har älvpolitiken slagit bort all fiskeglädje som tidigare fanns ? Vi ställer frågan till våra läsare ??

Vi ska nu senare i sommar försöka oss på grov sjöharr. Nattsländorna svärmar för fullt och vi rekommenderar alla att prova harrfisket. Vi vill även presentera några härliga bilder från tisdagens fina fisketur.
När solen dalar bakom trädtopparna kommer flugfiskets mest intressanta period. Harren hugger som tokiga innan det blir för mörkt. Vi fångade inte några stora fiskar, men alla harrar var av fin matkvalite.


Vi kommer tillbaka under veckan... Håll ut !

Chaooo från Peter.




onsdag 25 juni 2008

Ljusne strömmar - Världens bästa flugfiske efter lax . .

Vi hade sedan tidigare utlovat en bevakning av laxfisket vid Ljusnes strömmar. Laxfisket har varit över våra förväntningar så här långt, tack vare att det funnits fiskbart vatten. Mycket lax har återvänt från havet denna sommar - medelstorleken på fisken har legat lång över tio kilo.

Det har även denna sommar blivit drivgarnsstopp i Östersjön - massor av lax kan nu tryggt simma tillbaka till sina uppväxtplatser. Sälarna som tidigare varit ett stort problem, har nu också nästan helt eller delvis försvunnit - detta är ett resultat av bra skyddsjakt från fiskeklubben och fiskmästaren vid Ljusnes strömmar.

Fisket vi har bedrivit är endast med fluga och flugspö. LSFK har utvecklat laxfisket på Udden, så nu fiskar man med enbart flugspö på den övre sträckan och med spinn på den nedre sträckan av Udden. Detta i kombination med rotationsfiske, alla har nu chansen på ett förnämligt sätt att komma i kontakt med Ljusnans laxar. Vi har nu nöjet att få presentera fina laxbilder för våra läsare. Vilket laxfiske i världen - kan egentligen konkurera med Ljusnan och Ljusnes laxfiske ?
Artikelförfattaren med två fina laxar, fångade på fluga och flugspö.
Magnus, Peter och Anders - med en fin kvällsfångst av nystigna blanka laxar.

Artikelförfattaren med en fin 11,5 kilos lax.


Magnus Flink med en 8,2 kilo lax.


Peter Fröjd med en 8,5 kilos nystigen lax.


Magnus Flink med en kanonblänkare som drog ned vågen till hela 13,3 kilo.


Anders Woxström plåtad nere på Udden, med en nyfångad 13,2 kilos fisk.


Peter Fröjd med en 12,1 kilos lax.



"Crille" från Berras i Gävle - tillsammans med artikelförfattaren. Fin lax i håven.

Peter Fröjd med en riktig kanonblänkare -vikt 12,0 kilo.

För att komma ned i den tunga strömmen, behövs 850 grain linor och långa uppströmskast. Mycket flugor och även linor går förlorade i det tuffa fisket.



Vi skämtade att smålaxen hade börjat komma - fisken på bilden väger bara 9,4 kilo.

När dom riktigt stora laxarna går på, är det viktigt att ha ordentligt med backing. Ibland rusar fisken ut med över trehundra meter. Vissa fiskar går det inte att få stopp på, utan man kan endast lyfta på mössan - om man har någon alltså:-)

Underbar blänkare på 10,5 kilo. Laxen högg en blåvingad fluga - på andra kastet efter byte från vi.

Underbar laxbild. Nyfångad storlax på fluga - kan fisket egentligen bli bättre ?

Dom sista skälvande sekunderna före håvningen kan vara stressande, vassa strandstenar kan göra livet surt för tafsen. Laxfiskeprofilen Helge Wiklund, assisterar här med håven.


Artikelförfattaren med en kanonfin 13,0 kilos lax, fångad på fluga.

Peter Fröjd tillsammans med Helge Wiklund. Fin finfin dagsfångst från Ljusnes strömmar. Vilket laxvatten kan egentligen konkurera med Ljusnes strömmar ?

Vi återkommer med fler rapporter från ljusne. Bra information om Ljusnes laxfiske finner ni på: www.ljusnesportfiskeklubb.com.

Hälsningar från Peter.

















söndag 15 juni 2008

Fina harrar från en bortglömd del av Ljusnan.

Ljusnans undangömda strömmar kan vid midsommartider bjuda på fina harrfångster.

Artikelförfattaren med en fin pirkfångad harr, som naturligtvis fick friheten åter. Harrarna samlas nu på dom blanka strykorna och hugger villigt på både fluga och mask.


Det råder snart midsommartider och många spännande fisken har passerat oss den senaste tiden. Laxarna har börjat komma tillbaka till sin födelseälvar och dagsländorna svärmar för fullt på våra vatten.
Ljusnan har många vackra strömmar, inte bara utav lax och havsöring, gädda och gös, även harren vid midsommartiden är fullmatade och i fin kondition. Vi gjorde ett besök under den regniga söndagen till en ström, som inte många känner till.

Dom många kraftverken vid Ljusnandalen, är inte alltid utav ondo, utan dess utloppsströmmar kan bjuda på bra fiske efter fina harrar.

Dagens fiskemetod blev med metspöt och den för många förhatliga harrpirken. Det visade sig att harrarna inte står på så strömt vatten, mycket av dagens fångster var där strömmen lugnade ned sig. Men fångsten blev betydande med många fina harrar.

Harrens violetta ryggfena är imponerande. Harren är kanske inte utav dom mest kämpastarka fiskar vi har i strömmarna, men definitivt en av dom vackraste.

Harrarna denna tid är härligt fullmatade med olika typer av insekter i sitt maginnehåll. Vi behöll tre harrar som blev dagens fulländade söndagsmiddag. Smörstekt harr och nypotatis spetsat med en knippe dill - gör att det vattnas riktigt i munnen.

Vid Ljusnans strömmar där man kan finna stora ansamlingar av harr, ska man visa respekt för den fångst man vill ta hem. Någon matfisk tål dessa bestånd, men som gamla tiders fångster med fyllda plastpåsar hör definitivt inte hemma i dagens upplysta tidsålder. Det är ju nämligen otroligt rofyllt att kunna fiska dessa platser och veta att fisken finns kvar och man kan även bekanta sig med älvens innevånare - om man kan få samma fisk flera gånger.

Vi kommer med fler artiklar under den kommande veckan, våra medarbetare har varit ute på Epehemera fisken runt om i länet. Vi har även fått in rapporter att sikfisket vid Järvsö Fiskevårdsområde, har varit bättre än på många år. Flugfångade sikar på bortåt fyra kilo har varit vardagsmat. Tyvärr vill fångstmännen vara lite hemliga och dessutom dåliga fotografer och artikelförfattare, men vi ska ändå försöka göra ett sikreportage inom kort.

Vi återkommer ... Håll ut !

// Peter.

fredag 13 juni 2008

Fina fluglaxar från Ljusne strömmar . .

Äntligen har den första fluglaxen fångats vid Ljusne strömmar. Mycket grov lax har stigit den senaste veckan, tyvärr finns fortfarande sälar som kalasar på dom feta nystigna laxarna.







Niklas Svanbom från Gävle. Med en finfin flugfångad lax från Ljusne, som drog ner vågen till hela 10,5 kilo.


Först ut var Stefan Strandqvist ( känd som lax-ambulansen ) från Hudiksvall, som under onsdagskvällen fångade en finfin lax som drog ner vågen till 10,4 kilo. Han tappade också strax innan, en riktigt stor lax.

Flugfiskerävarna Niklas Svanbom och Kent Hallberg, fångade på Uddens flugfiskesträcka under torsdagen, varsina finfina laxar. Laxarna drog ner vågen till 10,5 kilo och 11,9 kilo.


Kent Hallberg stod som fångstman för den största laxen, som dessutom var illa sälbiten i buken.
Fiskeklubben och fiskmästaren, gör nu allt som står i deras makt för att komma till rätta med sälproblemen.


Tyvärr finns inte tillräckligt med vatten i Ljusnansystemet för att hålla detta fina vattenstånd under helgen, 240 m3/sek. Vi kommer därför att bevaka fisket under nästa vecka då vi räknar med att Fortum, kör fiskbart vatten.

För mer och bra information från Ljusnes strömmar, besök: http://www.ljusnesportfiskeklubb.com/

Håll ut . . !

// Peter.


torsdag 5 juni 2008

Laxfiske i Ljusnes strömmar.


Mattias från Hudiksvall, sitter här och studerar storlaxarnas välvningar ute i den tunga strömmen. Nu på den tidiga säsongen kan laxarnas medelvikt snurra upp på hela femton kilo.


Ljusne strömmars laxfiske, lockar många långväga besökare, inte bara fiskare utan även intresserade åskådare som vid Ljusnans strandkant kan njuta av dom hoppande blanka laxarna.


Vid skrivande stund har vi nationaldagen, dvs, sjätte juni. Ljusnans laxar är nu i antågande uppför älven. Hittills har det inte kommit några stora steg utan dom fiskar som skönjats ute i älven är bara ännu ströfiskar. Dom kommande dagarna och veckorna kommer säkert att bjuda på många spännande episoder, med tjutande rullar, svordomar och hoppande storlaxar.


Vi på sajten, gjorde ett besök vid Ljusne under torsdagen, för att studera vattenförhållanden och naturligtvis försöka få en lax. Kraftbolagen kör nu ett för laxen optimalt vatten för bådet laxens uppgång och även för oss fiskare. Optimalt är även vattenståndet i havet, då nivån är väldigt låg, så många nya fiskeplatser kan fiskas på den populära Udden. Det bildas vid förändrade vattenförhållanden, nya giftiga strömmar runt skär och stora stenar.


Fiskeklubbens utveckling av Uddens fiskesträckor har blivit riktigt bra. Den övre sträckan fiskas nu bara med flugspö och den nedre med roterande spinnfiske. Detta fungerar fantastiskt bra, då alla kan fiska under bra förhållanden.


Nu ska vi på sajten hårdbevaka Ljusne laxfiske. Det kommer under dom kommande veckorna att bli riktigt intressant, då mycket lax är på väg efter kusten.


Vi återkommer under helgen från Ljusnes strömmar.


// Peter.

söndag 11 maj 2008

Stor Ljusnan-öring från Orbaden.

Bjarne Rålund och Joel Eriksson, med sin grymma Ljusnan-öring - på hela 5,580 gram.


Trollingtävlingen Orsjö cup, som under lördgaen gick av stapeln, blev en lyckad historia för Bjarne Rålund och Joel Eriksson. Dom trollade på en Bomber 14 A, upp en öring som vägde hela 5 580 gram. Fisken som var helt tom i sitt maginnehåll efter den rådande vintern - torde vägt bortåt sju kilo i fullmatad kondition. Vi frågar oss vilka monster till öringar det kan tänkas lura i Ljusnans gömmor.


Tyvärr så lyste solen under morgonen från en molnfri himmel och sjön låg blank som en spegel. Det var så tillvida riktigt dåliga förhållanden i jakten på grova Ljusnanöringar. När sedan vid middagstid - en lätt bris kom in över Ljusnandalen, fick nästan alla båtar fisk. Totalt på hela tävlingen kom det upp tio öringar. Märkbart var att nästan ingen annan fisk än öring, blev fångade under tävlingen:-)


Vi har ju tidigare rekommenderat våra läsare att prova fisket utanför Orbadens stränder. Nu vid detta fina höga vattenståndet kan även flugfisket vara givande. Trollingförbud råder nu från den 15:e maj - i kampen för att skydda gösens under lekperioden. Men flugfiske eller spinnfiske efter öring, kan man naturligtvis fortfarande bedriva.


Vi kommer snart tillbaka med ytterligare rapporter från det spännande öringfisket vid södra Ljusnan.


Håll ut !


Chaooo från Peter.

lördag 3 maj 2008

Öring i Orbaden.


Vi har tidigare förordrat och rekommendrat det fina vårfisket utanför Orbaden. vattnet har nu den rätta temperaturen för Ljusnans grövre öringar. Fisken jagar också på relativt grunt vatten och fisket med småbåtar eller från land kan vara effektivt.

Micke Färlin och Roger Nilsson poserar här med sin fina Ljusnanöring - som drog ner vågen till hela 2,5 kilo. Kul även för kapten Nilsson att inte bara GÖS får bonka i hans båtbotten:-)


Nu lagomt till den väntade trollingtävlingen på Orsjön, börjar dessutom öringen bli riktigt på hugg. Våra medarbetare på sajten testade den beryktade Silver Hawken under lördagen.
Roger Nilsson och Micke Färling fick under lördagen en fin öring som drog ner vågen till hela 2,5 kilo. Den fina öringen föredrog en fiskad betesfisk, före dom attraktiva Bomberwobblerna.

Orbadens stränder bjuder på fint öringfiske under våren. Vi uppmanar alla intresserade att prova innan vattentemperaturen blir för hög.

Tyvärr ligger det fortfarande drivvis med nät i anslutning till fiskeplatserna som begränsar utövarna med vanligt sportfiske. Vi ska nu under våren kontakta området och försöka få bukt med dessa fiskemetoder.


Grovfiske jackans måttskala mäter hela 160 centimeter. Öringen mätte 60 centimeter - så det fanns fortfarande plats för lite till:-)

Nu ser vi med stora förhoppningar fram emot den kommande trollingtävlingen. Kommer det inte upp stor öring nu under den närmaste tiden - så kommer den nog aldrig.



Vattnet i Ljusnan just nu håller den fina Sherry färgen. Som upplagt för stor fisk alltså !


Vattenståndet i Ljusnan är nu riktigt högt. Bryggor och allehanda campingbord ligger långt under vattnet.

Vi återkommer med fler spännande nyheter inom kort... Håll ut !

// Peter.

onsdag 30 april 2008

Ambassadeur 6500 C Special.


Artikelförfattarens gamla trotjänare. Vilken annan spinnrulle på marknaden skulle ha klarat likadana påfrestningar som denne under åren har gjort ?



Många som går i tankarna för att köpa sig en ny rulle - men att ta steget fullt ut till en multiplikator känns för krångligt tycker många fiskare.


Vi vill gärna ge vår syn på saken och komma med några råd inför valet av den nya rullen. Först och främst - vilken typ av fiske ska man utöva? Blir det ett lättare fiske vid sommarstugan och endast fisket med spinnare och något mindre skeddrag? Då är ju valet egentligen enkelt - då behövs en haspelrulle.


Men är man entusiast med många fiskedagar om året, då är nog en multiplikator det avgörande valet. Fiskar man då efter lite grövre fisk, med tyngre utrustning då kan vi med handen på hjärtat rekommendera en multiplikator.


Att multirullarna är krångligare än en haspelrulle för den ovane - kan vi inte göra annat än bara hålla med. Viktigt är också att själva spöt är anpassat för just multiplikator.
När man fiskar med multirullen så ska spöt med en mjuk följsam rörelse kasta betet med hjälp av kastarens armar.
Inte som med haspelrullens slutknyck med spötoppen - det resulterar bara i ett hopplöst skatbo - med ett i bästa fall mindre eldavbrott där man med tångens hjälp klipper sig ur situationen.


Ska man köpa en multiplikator så rekommenderar vi Abu:s 6500 Special. den nya uppdaterade varianten har även det moderna namnet "Rocket" och enligt marknadsföringen ska en flaska superspecial raketolja följa med rullen:-)


Raketolja eller inte - 6500 rullen tillhör det bästa i multiplikatorväg som man kan köpa för pengar. Rullen kostar omkring tusenlappen och bjuder sin ägare i praktiken på en livstids bekantskap.


Rullen kan även trimmas då centrifugalvikterna på spolen kan bytas efter behov. Erfarna kastare fiskar i regel utan vikter eller endast med en enda. Järvsö, Jakt och Fritid har dessa rullar på lager till riktig finfina priser:-)


// Peter.

tisdag 29 april 2008

Vi testar Laxspöt ABU Conolon Salmo Salar 12 Fot.

Abu Conolon Salmo Salar är en kastkanon av sällan skådat slag.


Vi har under hösten och vintern hårdtestat Abus Conolon spö, som är designat för hårt laxfiske i Norrlandsälvarna. Spöt uppges klara kastvikter upp till 120 gram men man kan med lätthet utan att spöt känns överbelastat - kasta vikter upp till 150 gram.

Erfarna fiskare vid från kända Älvkarleby, har varit med och utvecklat detta spö - då aktionen är anpassat till fisket med tubfluga och sänken.

Rullfästet är av Fujityp som håller rullen i ett säkert grepp. Pistolgrepp är standard på denna typ av spinnspön - vissa föredrar pistolgreppet och andra inte, detta är givetvis en smak och vanesak.

Spöringarna är dom hårdlegerade enbensmodellen och ska enligt tillverkaren även vara anpassade för dom populära moderna flätlinorna.

Vi ger detta spö ett bra betyg då vi inte kan hitta en enda dålig funktion. Sportfiskecentrum i Bollnäs har dessa spön på lager.


Chaoo från Peter.

Vi testar Nikon Coolpix P5100.


Till slut kommer vårt tidigare utlovade kameratest. Vi har testat Nikons kompakta flaggskepp - COOLPIX P 5100.


Sedan dom digitala kamerorna gjorde sitt inträde på marknaden har många fått ett lyft i sitt fotograferande. Utbudet är väldigt stort och utvecklingen går i en rasande fart. Många känner sig vilsna i sitt val då en djungel av olika varianter finns på hyllorna hos diverse fotohandlare.
Nu under våren går dessutom många i funderingar att köpa en ny kamera. Vi ska här försöka reda ut några av begreppen för att lättare kunna välja och även få en kamera som man praktiskt trivs med.
Kompakt eller systemkamera.


Många funderar också om man ska välja en kompakt kamera eller ta steget fullt ut och köpa en systemkamera. Med systemkameran finns oanade möjligheter för den kreative fotografen, med utbyggnads möjligheter utan gränser. Men bildkvaliteten vid jämförelse kan idag vara för den ovane vara svår att urskilja, om man jämnför systemkameror eller kompakta modeller.
Men normalt ska man kunna göra bättre resultat med systemkameran då fler optimala verktyg för systemkameran finns att tillgå.

Vi på Sajten använder naturligtvis alla varianter av kameror, men rent praktiskt vid tuffa fiskeexpeditioner är kanske den kompakta kameran det bästa alternativet. Detta beror helt på att den kompakta kameran finns tillgänglig på ett helt annat sätt än den i regel nedbäddade i packningen, systemkameran – dom under färden spontantagna bilderna blir med systemkameran helt enkelt inte av.

Nackdelen med en systemkamera är ofta vikten och dessutom storleken. Vid krävande skidåkningar och bergsbestigningar kan man inte hänga systemkameran runt halsen – den måste då vara skyddad och nedbäddad i packningen.

Detta ska naturligtvis invägas, då vi som är fiskerapportörer har delade intressen, vi kan inte både vara professionella fiskare och fotografer samtidigt – då får något av dom båda intressena ordentligt stryka på foten. Är man sedan endast intresserad av fotografering under fisketuren kan man ägna sig och bära med allehanda utrustning. Men är man då ensam på färden blir det i regel dåligt med fiskebilder.


Nikon COOLPIX P 5100.


Nu förordar vi inte något specifikt märke utan alla tillverkare av kameror har likvärdiga modeller i sina program - men Canon och Nikon som är bland dom största tillverkarna får nog räknas tillhöra dom tryggare köpen och favoriterna.
Hur som helst har vi under dom dagarna testat en av Nikons senaste modeller av kompakta kameror: Nikon COOLPIX P 5100.

Coolpix serien har varit en storsäljare under många år och det finns många modeller på marknaden.Vi har sedan tidigare använt oss av dom mer utrustade modellerna, men storleken på dom kamerorna är fortfarande så praktiska att man kan lätt bära med dom i sin ficka.


Dom kompakta kameror som vi använder oss av är inte heller helt automatiska – utan kreativa möjligheter finns då man själv kan bestämma slutartider och bländaröppningar.Den nya P5100, har dessa fina funktioner och man kan liksom med en systemkamera komponera sina bilder på manuellt manér.



Dom olika funktionerna.

Helt automatisk funktion finns naturligtvis med inbyggd blixtfunktion. Dom förprogrammerade valen i scene funktionen bjuder på fina möjligheter till olika bildval – vid allehanda tillfällen.
Kameran har dessutom flera kreativa områden som vi specificerar här under.
P: Programmerad automatik.Slutartiden justeras automatiskt och bländaren justeras efter mängden tillgängligt ljus vilket ger perfekt exponering i de flesta situationer.
S. Vid slutarprioriterad automatik ställs bländaren in automatiskt av kameran och slutar tiden väljer man manuellt.
A: Vid bländarprioriterad automatisk ställs slutartiden in automatiskt av kameran och bländare väljer man genom att vrida på kommandoratten.
M: Imanuellt exponeringsläge styr du både slutartid och bländare.
VR: Vibrationsreducering.Brusreducering justerar objektivet för att kompensera för lätta handrörelser som kan ge oskärpa i bilden.

Bra resultat.


Med dessa typer av kameror är det lätt att få bra resultat. Med det inprogrammerade läget kan man åstadkomma riktigt bra bilder, då man vant sig vid dom många olika alternativen.
Batteriet är av Litiumtyp och har en kapacitet för flera hundra bilder i största upplösningen.

Även när man plåtar i Makroläge - erhåller man fina detaljrika bilder. Närgränsen är omkring fyra centimeter. Vid normal fotografering så räcker den inbyggda blixten till, men ska man makrofotografera så bör man investera i en extern blixt, som ytterligare kan höja ljusnivån.

Många tror att kamerornas antal pixlar är hela hemligheten att skapa fina bilder – men man bör komma ihåg att det är alltid optiken som bestämmer bildkvaliteten. Pixlarna är bra då man vill göra förstoringar och urskärningar i bilderna. Nu är upplösningen hela 12,1 miljoner pixlar i P 5100 - men vid normal jämnförelse kan man inte se någon skillnad på bildkvaliteten från tidigare modeller med mindre antal pixlar.
Vi ger denna kamera bästa betyg i sin klass, då vi kan vid lite provocering få fram dom effekter vi är ute efter.

Tillbehör till P 5100.


Många tillbehör finns att tillgå för att optimera sin utrustning av P 5100.Det finns olika konvertrar för både tele och vidvinkelfotografering.
Externa blixtar och olika filter för olika situationer finns också att tillgå.

Att plåta fiskebilder.

Tyvärr så plåtar många fiskebilder då fisken ligger på isen – detta är ett stort misstag då bilden tappar sitt perspektiv. Motiv bör lyftas fram då man plåtar och helst mot bakgrunder som inte är för röriga.

Fiskar ska heller inte plåtas som bredsida, utan bilden gör sig bättre med en lätt vinkelförskjutning på föremålet. Man får då en skönare ”look” på fisken eller föremålet som man plåtar. Tar man dessutom bilden lite snett nerifrån och upp – så lyfter man fisken storlek. Stå aldrig och fota uppifrån och nedåt – bilderna får en tendens att bli väldigt platta.

Flytoveraller är ett riktigt otyg då man plåtar. Overallens reflexer lurar kameran fullständigt och bildens kvalitet kollapsar fullständigt då endast reflexerna syns. Man ska alltid se till att man skyddar reflexerna mot kamerans exponering.
Ta många bilder vid era fototillfällen – med digitala bilder går det utmärkt att radera dom resultat man inte vill ha. I regel är det dom spontantagna bilderna som blir dom bästa.Förvara aldrig bilder från massor av fototillfällen på era minneskort. Dom framkallar bara onödiga bildöverföringar och skapar kaos i bildarkivet.

Kom ihåg att digitala bilder som inte är senare bildbehandlade - blir väldigt färgfattiga vid mulet och grått väder.
Vi ska senare på sajten starta en kurs i bildbehandling via Photoshop. Många nya användare av digitala kameror får då ett lyft - då man kan göra sina bilder både färgrikare och med enkla medel häftigare.

2008-04-29

// Peter.




måndag 28 april 2008

Jakten på vårens storsikar . .

En groda hade förirrats sig långt ute på isen. Man kan undra om den hade parningsbestyr i tankarna med denna förvirring.
Vid bäckutloppen börjar stora vakar breda ut sig. Det gäller att "tassa" försiktigt på den snömöljiga isen.



Vi närmar nu oss slutet av april och dom få kvarvarande isarna kan bjuda på spännande fisken efter grov landnära sik.
När snön under våren har tinat bort på isarna börjar mycket insekter som tidigare under vintern legat i dvala, att röra på sig. Många av kusarna letar sig gärna upp mot håligheter i isen som släpper ner ytterligare ljus.

Sik och andra fiskar vet instinktvis detta och söker sig landnära då det rätta ljuset infinner sig. Många gånger kan man finna fisken så grunt att mormyskorna knappt får plats under isen.
Små gräsbevuxna vikar med ett närliggande djupområde är fiskliga platser under våren. Platser där man sedan tidigare vet att husmaskar huserar är dom absoluta "hot-spoten" för feta matsökande storsikar.
Nu kanske vi inte ska trötta ut våra läsare med hur fisket fortlöpte under dagen. Artikelförfattaren tillsammans med Jan Axelsson från Stavsätra i Järvsö, hade under fiskedagen faktiskt inte ett napp. Trots stor lokalkännedom hade dessa tillika så kallade sikexperter inte den tur som kanske så väl hade behövts.
Fakta.


Järvsö FVO, har verkliga potential i sjöarna, Åvattnet, Vås och Stora Kölsjön - då det gäller fisket efter storsik.
Man kan även med framgång fiska sfter siken under högvintern, men man finner då helst fisken på dom djupaste platser som sjöarna erbjuder.

Under våren då snön tinar bort kommer fisken på födosök efter stränderna. Fisket på drygt meter djupt vatten kan med fördel göras med mormyskor agnade med maggot. Vattnets kvalitet bjuder även på möjligheten till ett spännande kikmete. Mycket fisk kan ibland exponeras alldeles under nästippen på den fiskande. Men fisken är inte jämt så lätt att narra till hugg.

Tyvärr är det tillåtet att lägga nät i dessa sjöar och även att tillåtet få fiska hämmningsfritt under lekperioden. Fiskens bestånd och medelvikter är därför inte längre som det varit och vi efterlyser därför från området nya snabba omordningar.

Dessa sjöar har verkliga potential för ett utvecklande flugfiske och under vintern pimpelfiske. Detta fiske sker också på helt naturproducerad fisk som området ej behöver bekosta mer än att förhoppningsvis i framtiden tillämpa nya för fisket, effektiva regler.

Siken planterades ut under trettiotalet med tanke på att skogsarbetarbyarna skulle enklare kunna bistås med extra ransoner mat. Största kända sik som är fångad i Åvattnet vägde hela 7,4 kilo. Den storleken på sik skulle locka flugfiskare från när och fjärran om området inom snar framtid får en annan syn på sitt regelverk.
// Peter.

Vårfloden i Ljusnandalen.

Badbryggorna vid Mines badsstrand ligger högt uppe på land. För att bli våt i fötterna ska man nog bäst vara Gräs-and.
Hur mycket stryk tål egentligen vår kära älvdal. För minst tionde året i rad, tappar Fortum ur Ljusnan totalt. Årets super-minisänkning är nog det riktiga rekordet.


Dom senaste åren har bristen på vårvatten verkligen varit markant. Alla hävdar att i år blir det äntligen en riktig vårflod.
Nu tappar vårt populära kraftbolag ned vattennivån till så låga nivåer att vi är oroliga för den organistiska fortlevnaden efter älvdalen. I skrivande stund har Ljusnan vid Järvsö - ALDRIG varit så låg som just nu. När sedan den så kallade fjällfloden kommer, stiger nog vattennivån endast upp till normalvattennivå.

Den så viktiga för oss populära gösen, har helt eller nästan totalt försvunnit uppe vid sina lekplatser i Järvsö området. Där vi förr kunde fiska stora fina gösar finns nu knappt något bestånd kvar. Detta beror helt på att den vandrande gösen inte går upp till sina tidigare viktiga lekområden - då inget vatten finns under gösens vandringsperiod.

Vid Tevesjön och även vid andra platser efter älven ser man redan då isen ligger kvar att strömmen tar andra vägar. Platser som inte tidigare har varit strömfrekventa, blir riktigt livsfarliga då isen ligger kvar.

Fisken och andra levande organismer måste ta mycket stryk av dessa artificella ingrepp i naturen. Vi kan även fråga oss hur den vårlekande fiskens efterkommor ska kunna utvecklas då dess livsbetingelser har förändrats så radikalt.

Vi önskar därför kommentarer från våra läsare i denna viktiga fråga. Det gäller framtiden för våra hotade fiskarter - så någon kanske kan få "ur fingrarna" och skriva en rad.

// Peter.



Jakten på den försvunna Laxen . .

Jonas Mårtensson med en riktigt GROV Östersjölax - från Pello i Tornedalen. Kan detta bli verkligheten uppe vid Kasteln eller Henriksfors ?
Blanka fina Östersjölaxar som är fångade på fluga. Kan detta bli en framtida verklighet i Ljusnans strömmar ?


Många av våra läsare har säkert inte missat den heta debatten om laxens planerade återkomst till Ljusnans strömmar. Nya debattörer som dessutom aldrig fångat en lax ( eller sett en lax i verkligheten ) har gett sig in med rena personangrepp i ordbajsandet med lokala debattörer.


Planer på fungerande fiskvandringsvägar är tydligen även framtagna av så kallade specialister. Det disskuteras även bland Ljusnandalens kommunpolitiker vika oanade ekonomiska möjligheter detta skulle tillföra - man pratar brett om arbetstillfällen och turistnäringen.


Nu har dessa framstående så kallade förståsigpåare och politiker glömt bort en riktigt viktig detalj - kan man planera dessa åtgärdet utan att förankra det med det bestämmande kraftbolaget - i detta fall Fortum. Sedan det kanske mest viktiga i frågan - Vart tog laxen egentligen vägen ?



Under vägen som kraftbolagen har utvecklat och optimerat sin ekonomiskt aldrig sinande guldgruva - även under tiden som eminenta politiker har räknat framtida inkomster har tyvärr genbanken till laxen nästan helt försvunnit. Det finns antalsmässigt helt enkelt inte lax längre i Ljusnan i den utsträckningen för att kunna fylla populationerna upp över älvdalen.


Nu kanske många tycker detta är felaktigt, då det tycks finnas oändliga mängder lax som samlas nedanför Ljusnefors karftverk varje sommar. Men det kommer tyvärr inte tillbaka så många laxar längre till Ljusne. Det kanske i sina bästa fall rör sig om något tusental. Då ska man även beräkna att all den tillbakakommande laxen är samlade på en och samma plats. Den för dagen bästa fiskeplatsen i Ljusne är endast storleksmässigt högst 5 kvadratmeter.


Odlingen och fiskmästaren har dom senaste åren haft verkliga problem att fånga avelsfiskar - men detta problem är även grundat på att vattentillgången under laxens mest frekventa uppgångstider är alldeles för dåliga, för att fisken ska söka sig upp i älven. Nu ska även detta vägas in i planerna för dom fiskvandringsvägarna som disskuteras. Finns inte tillräckligt med vatten - stiger inte laxen. Projektet med laxen tillbaka upp i Ljusnandalen blir nog tyvärr som sagan - Kejsarens nya kläder.


Vi vill även informera att under hösten ska Ljusne sportfiskeklubb utveckla sitt laxfiske vid Ljusnans utlopp. En ny kanal ska grävas för att skapa bättre och fler fiskeplatser. Många platser ska restaureras och göras mer fiskevänliga. Stenar ska läggas ut för att skapa nya ståndplatser och fiskeställen.


Detta projekt ska tydligen drivas under Fortums goda inflytande. Driftige och duktige Kent Hallberg vid Ljusne sportfiskeklubb, står som projektledare för denna nysatsning.
Även Bollnäs fiskevårdsområde ska skapa fiskevägar för att Ljusnanöringen ostört ska kunna vandra i första hand upp i Galvån.


Vi välkommnar dessa fina nyheter under tiden som vi tålmodigt väntar på våra politikers snabba beslut i laxfrågan. Kanske våra barnbarnsbarn, har möjlighet att fånga en framtida lax uppe i Ljusnandalen. Då möjligen vid något spillvattensutsläpp vid dom nybyggda ersättande kärnkraftverk - som öppnade möjligheten för laxarna att återigen kunna simma upp för älven.
Vi uppmanar våra läsare att kommentera denna sakfråga.


// Peter.

söndag 6 april 2008

Storöringen i Hälsingeskogen.

Mattias Furuskog med sin fin-fina Hälsingeöring - som tömde hela rullen på 0,18 lina. Fisken vägde hela 2,2 kilo.
Fina abborrar huserar i den underbara skogsjön - dessutom riktigt bra på hugg under mörkrets timmar.



Trots ett stort utbud av P&T vatten, finns fortfarande riktiga pärlor bevarade i den djupa Hälsingeskogen. Vi utlovade en artikel angående harrfiske - men det visade sig, att det vattnet var stängt för isfiske under resten av denna säsong.

Vi smög då till ett av dom hemliga vatten som endast artikelförfattaren och något "skogsrå" känner till. Vi har tidigare på svensktsportfiske bjudit på artiklar från dessa vatten, men vi är väldigt försiktiga i vår framtoning var dessa smultronställen är belägen.




Vi blev under morgonen av Orrarna, bjudna på ett fantastiskt vårspel och hela den undangömda sjön vibrerade av naturliv. Snön hade dessutom tinat bort och det perfekta jaktljuset för sjöns invånare var i det närmaste optimalt. Blev det inte fiske i dag så skulle det aldrig bli det.

Abborrarna var på bettet redan innan ljuset hade infunnits sig och lät sig villigt smaka våra agnade mormyskor. Flera av abborrarna var av riktigt fin matkvalitet och någon snurrade upp till nästan sju hekto.

Mattias Furuskog hade ett mindre bestyr med hopar av småabborre i ett hål, tills något väldigt stort högg i pirken så det rungade i reven. Fisken högg av aggresivitet, till och med tre gånger innan Mattias lyckades kroka den. Fisken rusade ut med nästan hela linreserven innan den stoppad.

Men efter ett väldigt trixande lyckades den erfarne fiskaren Mattias få upp den fina fisken på isen. Det visade sig vara en riktigt grann Hälsinge-öring som drog ner vågen till hela 2,2 kilo. Färgerna på denna genuina Hälsingefisk var fantastiska - med stora svarta fläckar på sina guldgula sidor. Det är få förunnat att i dagens inplanteringstider få njuta av en sådan vacker och naturproducerad fisk.

Nu blev den fina öringen den enda fisken av ädlare valör som blev fångad under dagen - men vi återkommer naturligtvis till den hemliga sjön så fort vi har möjlighet.

2008-04-05

Peter Fröjd.

torsdag 27 mars 2008

Harrfiske vid Ljusdals-Selet.

Harren i Ljusnan föredrar många gånger mask vid vinterfisket. Bäst går fisket med en Bergmanspirk som tyngd, agnad med mask - över detta två upphängarfligor laddade med maggot. Foto: Mikael Hansson.
Stenflugorna börjar krypa upp ur sprickor och från våra borrade pimpelhål. Ljusnan-harren vaknar ytterligare till liv då stenflugan aktivt stiger mot isen. Foto: Mikael Hansson.

Harren söker gärna skydd från iskanten. man kan även fiska direkt ute i det öppna vattnet. Fisket med sjunktafsar laddade med förtyngda nymfer kan vara effektivt. Foto: Mikael Hansson.


Harrfiske vid Ljusdals-Selet.
Många Ljusdalsbor kände till Teddes-Gunnars bravader som fiskare efter Ljusnan. Men inte många kände till att den gamle farbrorn fiskade bra med harr, på synnerligen okända platser nästan mitt inne i Ljusdal.


Mikael Hansson har i dagarna sökt sig till för harren tänkbara platser, omkring dom gamla bropelarna över och vid Ljusnan.
Mikael har också fångat fina harrar. Dom stora fångsterna har kanske inte infunnit sig - men någon fin matfisk har dagligen fått följt med hem som ett trevligt inslag i "korvdieten".


Att fiska harr i tätorter med trafiken från den närbelägna vägen är kanske ovanligt. Men dom stora sandbankar som varje vårflod år bildas och förändras efter älven, ger harren ett gott skydd och dessutom fina fiskeplatser för oss harrjägare.


Fisket bedriver man bäst med en maskagnad Bergmanspirk som tyngd och två upphängarflugor ovanför, laddade med maggot. Harren föredrar många gånger den maskagnade pirken framför dom förföriska flugorna.

Vi ska nu undersöka fler partier efter älven där vi kan misstänka att harren villigt kan nappa på våra krokar.


Tyvärr är den intressanta delen av Mellanljusnan, avstängd för allt fiske fram till den femtonde maj. Vi får därför hushålla med strömmarna vid trafkljus och rondeller.

Vi återkommer under slutet av veckan med fler rapporter från det spännande Ljusnanfisket.

Håll ut så länge . . . !

// Peter.